Ga uw maandelijkse lasten omlaag brengen door energie op te wekken - bellegencom

Ga naar de inhoud

Duurzame energie opwekken


Is het verstandig? Is het rendabel?Ik heb een wedervraag... Als u een auto of een nieuwe keuken koopt, koopt u die dan met de insteek of het rendabel is? Leveren de auto of de keuken u ooit iets aan rendement op?
Toch neemt u de duurste auto en de duurste keuken die u zich kunt veroorloven.

Maar als ik het met u ga hebben over het zelf opwekken van energie en het dan kunnen terugverdienen van de investering, dan ineens is alles te duur? Consumenten willen niet in tien jaar terugverdienen, maar in drie jaar. Helaas, dat kán gewoon niet. Ergens tussen de 7 en 12 jaar is een terugverdientijd reëel. Korter is mooi meegenomen, maar dan is er al vaak sprake van subsidie of bepaalde (investerings)kortingen. Langer is ook niet direct een ramp, maar praten we bij 15 jaar of meer verdientijd nog wel serieus over terugverdienen? Is het dan niet meer puur een investering uit ideologie? Is dat dan erg? Of mag je alleen veel uitgeven als je er de buren de ogen er mee wil uitsteken? Immers is dat vaak de echte reden voor die veel te dure auto die voor de deur staat.

Als u een installatie terug kan verdienen in tien jaar, dan zou toch de investering daarin een no-brainer moeten zijn? Zeker als die installatie zeker 20 jaar mee kan gaan.
U heeft nu de investering, maar de maanden daarna gaan, zolang de installatie draait, de maandlasten omlaag. Dat is dus in de toekomst keiharde winst.
Zeker als u nu spaargeld heeft dat geen klap oplevert en feitelijk in 11 jaar tijd in koopkracht halveert, is het investeren in duurzame energie helemaal een no brainer.

Ik meen het serieus als ik zeg dat in 11 jaar tijd uw euro koopkracht gehalveerd is. Stel even, u had 10.000 euro. U heeft daar wat rente op ontvangen, maar na 12 jaar is inclusief die rente de koopkracht nog maar de helft als 12 jaar geleden. U had dus beter dat geld ingezet in de opwekking van duurzame energie.
Met een rente van onder de 1% en een reële inflatie van enkele procenten blijft die geldontwaarding wel bestaan. De ECB zet er doelbewust op in, want ze willen terug naar officieel 3% inflatie. Ga dan maar uit van onoffieel het dubbele aan inflatie. Ze rekenen namelijk gemakshalve steeds belangrijke zaken niet mee en heel unieke zaken tellen voor iedereen mee. Die hele inflatie berekening is legaal bedrog.

Koop een eigen zonnepanelen set, of investeer in een coörporatieve duurzame opzet bij u in de buurt. Ik raad het van harte aan. Ik schrijf er ook over op energiestart.nl en onsklimaat.com

Wek uw eigen energie op
Terug naar de inhoud